Tag snakken med dine indre stemmer
Sådan håndterer du dine indre ‘hjælpere’ og ‘modstandere’.
Har du nogensinde tænkt “det er jo for banalt”, når du har stået midt i en faciliteringsopgave?
De ved allerede alt det, du fortæller om, og nu er de stået helt af. Det er derfor, at ham ved det forreste bord sidder og kigger ned i sine papirer og er helt umulig at få øjenkontakt med. De kan nok slet ikke bruge det, du kommer med.
Du får et sug i maven og bliver tør i munden. Du lægger armene over kors og træder lidt tilbage mod tavlen. Pludselig bliver du usikker.
Måske skal I bare springe videre. Det, du havde planlagt, virker pludselig banalt..
Nu rømmer han sig og rækker hånden op… Åh nej, du kommer det. Du giver ham ordet.
“Det er jo vigtigt, men også meget komplekst. Jeg er ikke sikker på, jeg forstod det sidste. Kan du give et eksempel mere?”
Du sænker skuldrene og giver ham entusiastisk et eksempel.
Hmm… hvad skete der lige der?
Dine indre stemmer fejltolkede gruppen.
Når vi siger ‘indre stemmer’, mener vi den indre dialog, vi alle ofte har kørende, mens vi står på gulvet og faciliterer. De fleste af os har nogle gentagne tanker, når vi bliver nervøse eller usikre på os selv og vores præstation. Tanker, som opstår, når vi skal formidle foran et publikum, når vi skal tage ansvar, når der kommer kritik i vores retning, eller når vi bare tror, nogle er kritisk over for det, vi gør.
Heldigvis har vi også indre stemmer, som styrker og og gør os modige, og som hjælper os med at tage de bedste beslutninger midt i en proces. Stemmer, som er beroligende og nysgerrige. Dem skal du selvfølgelig lytte til, for de gør dig med stor sandsynlighed til en bedre facilitator.

De positive indre stemmer kalder vi for ‘hjælpere’.
Indre hjælpere siger: “Du kan godt, du er den rigtige til denne opgave, og opgaven er vigtig og meningsfuld”.
Det er afgørende, at du får kontakt til dine indre hjælpere, når du skal facilitere. Der er dem, der minder dig om, hvad du står for, hvad du tror på, og hvad du kan. Som facilitator er din opgave selvfølgelig at lede en proces efter en aftalt leverance og et afklaret formål. Men det er DIG, der skal lede processen.
Derfor er det vigtigt, at du ikke glemmer dig selv. Du skal kunne se dig selv i opgaven og føle, at det er meningsfuldt.
Helt centralt, så handler det om at komme i kontakt med, hvorfor du som facilitator går ind af døren. Mind dig selv om hvad, det er, du tror på. Hvad, der driver dig. Den forskel, du gerne vil gøre i verden.
Du står nemlig allerstærkest, når du praktiserer det, du brænder for.
Modsat ‘hjælpere’, har vi også de indre stemmer, som vi kalder for ‘modstandere’.
Indre modstandere siger: “Jeg har ikke forberedt mig godt nok” eller “Jeg duer slet ikke til det her”. De er kritiske, dømmende og ubehagelige. Disse stemmer kan bringe dig ud af fatning og spolere både dit nærvær og din dømmekraft. Og de sætter stort set altid en kropslig reaktion i gang. Det kan være, at du rødmer, får ondt i maven eller at din hals snører sig sammen.
Tankerne, følelserne og de kropslige reaktioner kan få dig til at handle umiddelbart for at slippe ud af ubehaget. Måske du trækker dig tilbage, fordi du tænker, at du er under angreb. Eller måske ændrer du uden videre din procesplan. Du begynder altså at styre efter, hvad du tror, andre synes, du skal gøre – og det er problematisk.
Derfor er det vigtigt at realitetsteste de indre modstandere, inden du handler på dem. Spørg dig selv, om det er en gammel indre stemme og en automatisk negativ tanke, du måske endda kender alt for godt? Eller er det en helt reel observation og feedback fra deltagerne, som du registrerer, og som du kan og bør lære af og handle på?
Det vigtigste er, at du ikke tror på alt det, du tænker, men tager det med et gran salt.
5 hurtige - hvordan håndterer du dine indre stemmer?
1. Skab afstand til dine indre stemmer – så er de nemmere at realitetsteste.
2. Lad følelserne passere forbi – træn dig selv til at nøjes med at registrere og rumme de følelser, som negative indre stemmer sætter i gang.
3. Tag aldrig hele ansvaret på dig selv – bær kun ansvaret for den facilitatorindsats, som du skal levere.
4. Tag en timeout – brug pausen på at genopnå forbindelse til dig selv.
5. Vend tilbage til dit formål – når du ved, hvorfor du faciliterer, og hvad du håber at kunne bidrage med, kan du bedre stå fast som facilitator.

Endnu flere tips til hvordan du tager snakken med dine indre stemme (og utallige andre brugbare faciliteringsværktøjer og metoder) finder du i vores bog ‘Tag teten’.