fbpx

Udmattende onlinemøder …

Playmaker: Mette Ullersted

Jeps, det er (meget) sværere at skabe energi, engagement og ejerskab på onlinemøder end fysiske møder. Men fortvivl ikke. Du kan sagtens overføre mange faciliteringsgreb fra dine almindelige møder til onlinemøderne. Men først skal du høre lidt om din hjerne.

Derfor udmatter onlinemødet

Kan du genkende det her?

– Jeg gik omkuld på sofaen med kontaktlinser og alt tøjet på en halv time efter dagens sidste onlinemøde.

– Min mand kan sove 10 timer om natten, efter han er gået over til virtuelt arbejde. Han var endda til lægen for at blive tjekket, om noget var galt.

Det er ikke mærkeligt, hvis du kender det fra dig selv. For onlinemøder ER mere anstrengende. Og forklaringen ligger i vores hjerner.

Gennem hundrede tusinder af år er menneskehjernen blevet fintunet til at opfange signaler fra andre mennesker i det fysiske rum. De signaler er fuldstændig fraværende på onlinemødet.

Hjernen er på overarbejde

Vi mennesker er eksperter i helt ubevidst at opfange lyden af hinandens indånding og bittesmå ændringer i mimik, tonefald og kropssprog. Og signalerne er afgørende for, at vi kan indgå i samtale og fornemme hinandens humør, interesse og nærvær.

Når du holder onlinemøder, mangler din hjerne alle de små følelsesmæssige nuancer og undertoner og kommer på overarbejde for at skaffe tilstrækkelig information, om hvad der foregår hos de andre mødedeltagere.

Og det trætter. Især hvis du er mødeleder og skal holde deltagerne i gang – for de bliver også ekstra trætte!

Vi giver dig 10 gode råd om at skabe psykologisk tryghed, styre talerrækken, undgå kaos og få aktive mødedeltagere.

Så er du godt i gang.

10 skridt på vejen til god feedback, stærke relationer, god mødedisciplin og meget mere

Uanset om du holder møder online eller offline, er der selvfølgelig altid et klart og tydeligt formål med det! Ikke? (Hvis der reelt ikke er et formål med at mødes, kunne du jo nøjes med at sende informationer ud på mail …)

På onlinemødet er du imidlertid nødt til at være endnu mere skarp på formålet og på at sikre dig den respons eller de beslutninger fra mødedeltagerne, som er nødvendig.

Så her får du de ti vigtigste råd, om hvordan du skaber psykologisk tryghed og fællesskabsfølelse på møderne, hvordan du styrer talerrækken og undgår kaos, og hvordan du får aktive mødedeltagere.

Sådan skaber du psykologisk tryghed og fællesskabsfølelse på møderne

1. Overkommuniker

For at kompensere for de manglende indtryk fra kropssprog, lyd og mimik skal du overkommunikere med de virkemidler, du har til rådighed. Skru op smil, mimik og hænder. Og kig ind i kameraet. Så får deltagerne fornemmelsen af øjenkontakt.

2. Vær rollemodel for åbenhed

Skærmen gør, at vi føler os meget langt fra hinanden, og vi har svært ved at relatere til hinanden. Derfor kan du ved at være åben om, hvordan du har det, gøre deltagerne trygge nok til at give udtryk for deres tvivl og stille spørgsmål.

3. Lad deltagerne lære hinanden at kende

Send deltagerne ud i grupperum to og to, så de lærer hinanden at kende i mindre grupper. Og uddeleger fx ledelsen af punkter på dagsordenen til forskellige mødedeltagere. På den måde forpligtes alle på det fælles formål.

Sådan styrer du talerrækken og undgår KAOS!

4. Forbered dig grundigt inden mødet

Sørg for at være fuldstændig klar over mødets formål, og hvad deltagerne skal bidrage med, inden du indkalder til møde. Ellers risikerer du, at et helt perifert emne overtager dagsordenen.

5. Del roller ud til andre

Du kan ikke være teknisk hjælper, referent og tidholder, samtidig med at du skal lede mødet. Udpeg i stedet hjælpere blandt mødets deltagere.

6. Aftal spilleregler, inden mødet går i gang

Sæt rammer for onlinemødet, så det er klart for alle hvad der forventes. Aftal fx, at telefoner skal være på lydløs, kamera skal være tændt og mikrofon slukket, og at I holder pause mindst en gang i timen.

Sådan får du aktive mødedeltagere

7. Stil konkrete spørgsmål til hver enkelt deltager

Inddrag alle deltagere aktivt i mødet ved at spørge dem direkte om deres erfaring, vurdering eller noget helt tredje. Åbne spørgsmål som ”Er der nogen, som har flere kommentarer?” fungerer slet ikke online!

8. Lav mange skift

Hjernen er doven, og vi mister lynhurtigt koncentrationen på onlinemødet. Undgå det fx ved at lave polls undervejs, eller lad deltagerne udtrykke deres holdning med håndtegn eller i chatten.

9. Brug visuelle virkemidler

Hold deltagerne aktive med fx grafiske skabeloner, som skal udfyldes hver for sig og holdes op foran kameraet og præsenteres.

Og sidst, men ikke uvæsentligst

10. Kom ud over skærmen

Øv dig i at være på, som hvis du skulle på tv. Optag et møde eller en generalprøve på dit møde og se videoen igennem. Ret på lys, lyd, kameravinkel og de ting, der står i baggrunden af billedet. Og aftal med familien, at de holder sig ude af billedet (og af syne) under mødet.

Tjek også Playmakers' kurser i onlinefacilitering

Onlinemøder i praksis

Onlinefacilitering

Gør som 4.000 andre

Få insider-tips og værktøjer fra
erfarne facilitatorer

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik og accepterer samtidigt vores privatlivspolitik

Værsgo!

Tilmeld dig her. Så har du min yndlings-energizer i indbakke om 3 minutter

...og en video om hvordan du bruger værktøjet.

Du tilmelder dig samtidigt til mit nyhedsbrev, som jeg sender ca 10 gange årligt + når der er særlige tilbud.
Du accepterer samtidigt min privatlivspolitik og du kan afmelde dig til enhver tid i bunden af nyhedsbrevet.
Privatlivspolitik

kompetencebingo-plade-2 copy