Stå stærkt i rummet
Lær din facilitatorprofil at kende
Du kan ikke tage dig selv ud af ligningen, når du faciliterer.
Du kan designe din proces nok så skarpt og være knaldgod til at holde fokus på formålet og leverancen.
Men enhver facilitator vil altid bringe deres egne præferencer, styrker og usikkerheder ind i rummet, når de faciliterer. Og på godt og ondt, vil din fremtræden og ageren altid spille en rolle i processen.
Vi har alle nogle ‘grundindstillinger’, som vi per automatik følger. Det er der ikke spor i vejen med – men der er en fordel at hente i at udvikle og udvide vores repertoire som facilitator.
Det er nemlig lig med mange flere værktøjer i værktøjskassen.
Og jo bedre du kender dig selv, jo bedre kan du hjælpe dig selv – og stå meget stærkere i rummet!
Netop derfor har vi udviklet facilitatorprofilen.
Vi har udviklet modellen – forandret, tilføjet og justeret den – i løbet af flere år, og denne version er med 9 parametre.
Hvert parameter har to modsatrettede kendetegn i hver deres pol. Betragt det som en slider, der kan skrues op og ned for. Der, hvor din slider oftest befinder sig i et parameter, er din grundindstilling – altså, din præference for det givne parameter. Din facilitatorprofil finder du ved at overveje hvilke poler, du oftest læner dig mod.

Her kommer 3 parametre:

Hvor er dit fokus oftest?
Når du er i gang med at facilitere en proces, så kan du være meget fokuseret på det resultat, I skal nå frem til. Du overvejer, om der er nok fremdrift i dialogen, og hvornår du kan tillade dig at afbryde og lukke ned, så I kan komme videre. Du er meget opsat på at få hakket de aftalte punkter af og nå det, der er sat på dagsordenen.
Du kan omvendt være mest optaget af, hvordan processen er. Får alle sagt noget? Er stemningen god, og flyder dialogen? Du tænker på relationer og energi og bliver i højt humør, når det spiller. Du lader lige gruppen bruge til ekstra tid på spørgsmålet, fordi dialogen tydeligvis interesserer dem. Måske glemmer du tiden eller opdager for sent, at I røg ud ad et sidespor.
Når du ved, hvor din egen præference ligger, kan du bevidst skrue op og ned for resultatfokus og procesfokus, når situationen kalder på det.

Hvem er du især loyal overfor?
Måske er du så loyal overfor din leder, at du holder fast i det, I har aftalt, også når deltagerne vil en anden vej. Du holder dig til den aftalte ramme, også selvom deltagerne protesterer, udfordrer rammen eller ikke helt engagerer sig. For dig er det vigtigste, at du kan se lederen i øjnene bagefter og vide, at du var tro mod det, du sagde ja til.
Det kan også være, at din loyalitet ligger mest hos deltagerne. Det er jo dem, det handler om. Så hvis de trækker i en anden retning, eller beder om noget andet, så imødekommer du det. Det vigtigste for dig er, at det giver mening for dem. Måske kommer du indimellem så langt væk fra den oprindelig ‘kontrakt’, at du får udfordringer, når du ved slut skal forklare, hvorfor I ikke fik arbejdet med et punkt.
Det er guld værd, hvis du kan oparbejde en bevidsthed om, hvad der vil tjene sagen, gruppen og individet bedst.

Hvordan konfronterer du en gruppe?
Det kan du gøre helt direkte og kontant, som en stor, skarp høvl, der flænser et godt stykke af træet i ét hug: “Helt ærligt, så hører jeg nu for tredje gang i dag, at det er på grund af alle de andre, at I ikke kan komme videre med forandringen, og at I selv ikke kan gøre noget som helst. Er det virkeligheden?” Man kan godt være en høvl, mens man smiler stort og har glimt i øjet.
Man kan også vælge at være en rystepudser, som lige så forsigtigt sliber lidt af træet: “Det kan jeg godt forstå, det lyder ikke så nemt, men hvis vi skal flytte fokus fra de andre og til, hvad I selv kan gøre, er der så en lille ting, I kan få øje på, som måske kan bringe jer lidt fremad?” Målgruppen og den konkrete situation bestemmer, om der er brug for en høvl eller en rystepudser. Derfor må høvl eller rystepudser gerne gå fra at være noget du er, til at være noget du vælger at bruge.
Det var 3 ud af de 9 parametre.
I vores bog, Tag teten har vi en lidt anden udgave af Facilitatorprofilen – du kan læse meget mere om den der.
Når du har overvejet, hvad dine grundindstillinger er på de forskellige parametre, kan du tage skridtet videre med din facilitatorprofil, og justere lidt på parametrene til dit næste møde eller workshop.
For at få feedback på dit eksperiment, kan du fortælle en kollega om det og bede om feedback på fx. hvornår det lykkedes dig at justere tilpas på din indstilling? Eller hvilken effekt det havde, både på dig og deltagerne?
Derefter kan du bruge profilen i din planlægning… Når du designer din proces og laver din drejebog, så overvej hvilke af profilens indstillinger, som er på spil.
På den måde kan du styrke din evne til mundtlig formidling og fange dit publikum.