fbpx

Forestil dig dette…

Du har for en gang skyld sat nok tid af til forberedelserne af en workshop, som du skal afholde. Du fik afklaret mål og leverance med din leder. Du har lavet en drejebog. Du har endda lavet et manuskript, så du ved præcis, hvad du vil sige.

Nu glæder du dig bare til workshoppen. 

I er kommet i gang helt efter planen. 

Men allerede 30 minutter inde i programmet bliver du usikker. Dine håndflader er fugtige, og det er som om kroppen fryser fast. Der er pludselig meget afstand fra dig og ned til de første deltagere, så det er svært at skabe kontakt. 

Til gengæld har du mange slides. Alt for mange. Du føler, at du taler hele tiden, og der er ikke nogen, der svarer, når du stiller spørgsmål. 

Du har ganske enkelt en fornemmelse af ikke at brænde igennem, og selvtilliden og troen på din plan siver ganske langsomt ud af dig. 

Hvordan kan det ske, når nu du har forberedt dig så godt?

Problemet har faktisk slet ikke noget at gøre med, hvor godt du har forbedret dig. Vi mennesker opfatter meget mere end det talte ord, når vi kommunikerer med hinanden. Vi bliver påvirket af kropsholdning, vejrtrækning, blikretning, tempo og pauser. 

Det er én ting, du altid bærer med dig, når det er dig, der faciliterer, og det er din krop og dens udtryk. Og den har stor betydning for effekten af din facilitering – du kan simpelthen lede opmærksomheden i et rum med hjælp fra din krop.

Og netop derfor skal du lære din kropslige mixerpult at kende.

Den dygtige facilitator kan justere på sin kropslige mixerpult – og den har 7 ‘knapper’, som du kan skrue op og ned for, når du faciliterer. 3 af dem kommer her…

1. Holdning

Holdnings-knappen handler om hvordan du ‘holder dig selv’. 

Når du er rank, står du ret og symmetrisk. Du står med vægten lige fordelt over begge fødder. Halsen er lige og lang, og dit hoved balancerer højt og flot på din rygsøjle. Når du er rank, vil du ofte mærke god forbindelse til gulvet, hvilket skaber kontakt til dit mellemgulv, og det er herfra, din stemme får kraft. 

En rank og symmetrisk holdning giver dig troværdighed. Det skaber et kropsligt udtryk for, at der er overensstemmelse mellem det, du tænker, siger, føler og gør. Men hvis du står rank og symmetrisk hele tiden, kan du til gengæld komme til at virke stiv og svær at læse. 

Når du er bøjelig, har din krop flere bløde rundinger. Du har måske vægten på den ene ben, og hænderne er asymmetriske og løftede. Hovedet vipper frem og tilbage på skrå. Du står asymmetrisk. Måske du også synker lidt ned i rygsøjlen.

Når du står bøjeligt, vil du opleve lidt mindre skråsikkerhed og lidt mere tænksomhed. Men hovedet på skrå får du måske lyst til at afslutte din sætning med “Eller hvad tænker du?” og et lille smil. Her er der mere plads til dialog og afprøvning af holdninger. 

2. Torso

Din torso, og særligt solar plexus, er et kraftfuldt sted at kommunikere fra. 

Når din torso er åben, har hele din overkrop retning mod dem, du kommunikerer med. Stykket fra din hoftekam til underkanten af dine ribben er langt og åbent. 

Når du holder dit solar plexus åbent, når du facilitere, viser du med kroppen at du er fuldt til stede, og at rummet er så trygt, at du kan vise den bløde del af din krop frem uden beskyttelse. En åben torso fungerer som en projektor – når du retter et åbent solar plexus mod en person eller andet, vil alles opmærksomhed automatisk også blive rettet samme vej. 

Når din torso er lukket eller skjult, vender du overkroppen væk fra eller skjuler den for dem, du kommunikerer til. Måske fordi du skriver på en tavle, eller holder dit talepapir op og dækker for dit solar plexus. 

Når du har brug for at lave et skift eller lukke noget ned, kan du med fordel lukke af med din torso. Du kan vende kroppen væk fra en meget talende deltager ved for eksempel at skrive på en tavle. Eller du kan lyse ud over hele flokken, klappe hænderne sammen og sige: “Nu skifter vi kapitel”, hvorefter du vender ryggen til deltagerne et øjeblik. 

3. Mimik

Din mimik handler om, hvordan du bruger dit ansigt til at udtrykke dig og respondere på dine deltageres input. 

I den ene ende af spektret har vi den tydelige mimik. Du smiler, måber, løfter øjenbrynene og spejler i det hele taget den, du taler med. Du bevæger de fleste af dine ansigtsmuskler. 

Når din mimik er tydelig, viser du, at det, der sker i rummet, påvirker dig. Som mennesker er vi også afhængige af mimisk feedback. Når vi bliver spejlet, føler vi os synlige. Det kan selvfølgelig også blive for meget, hvis dit ansigt hele tiden kører rundt. 

I den anden ende af spektret har vi den afdæmpede mimik, som udtrykker meget lidt. Du blinker sjældent og respondere ikke på det, du oplever med din mimik. Du bevæger hverken mundvigen eller dine øjenbryn, men holder din muskler i ro. 

I afmålte doser kan et udtryksløst ansigt bruges som en måde at skabe fokus, skabe skift eller trække opmærksomheden tilbage til dig som facilitator. Overvej også at hvis din mimik er meget afdæmpet, får du måske ikke så meget respons fra deltagerne, og hvis vi absolut ingen mimisk respons får, føler vi os i værste fald usynlige og ubehagelige til mode.

Hvis du har styr på alle dine knapper, kan du løfte energien i et rum.

Du kan skabe fokus. 

Og du kan etablere skift. 

De sidste 4 knapper kan du læse om i vores bog Tag teten… som desuden også indeholder en masse andre guides til bedre facilitering. 

Gør som 4.000 andre

Få insider-tips og værktøjer fra
erfarne facilitatorer

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik og accepterer samtidigt vores privatlivspolitik

Værsgo!

Tilmeld dig her. Så har du min yndlings-energizer i indbakke om 3 minutter

...og en video om hvordan du bruger værktøjet.

Du tilmelder dig samtidigt til mit nyhedsbrev, som jeg sender ca 10 gange årligt + når der er særlige tilbud.
Du accepterer samtidigt min privatlivspolitik og du kan afmelde dig til enhver tid i bunden af nyhedsbrevet.
Privatlivspolitik

kompetencebingo-plade-2 copy