2 værktøjer til håndtering af modstand på mødet
Du kender det helt sikkert. At sidde i et møde, hvor I skal tage en beslutning eller implementere en forandring… og luften er helt tung.
Stemningen er ‘off’. Korslagte arme. Larmende stilhed. Måske endda vrede protester. Muren af modstand er tydelig.
Jeps… Vi er mange, der kan nikke genkendende til det.
Men det er faktisk ganske naturligt. Når mennesker skal arbejde sammen om noget, så opstår der friktion. Friktionen kan være af forskellige grader, men det ligger i vores allesammens menneskelige natur.
Her får du vores bedste tips til, hvordan du kan håndtere den modstand. Så både du og deltagerne når helskindet ud på den anden side. 😉
Værsgo! 2 værktøjer, som du kan ryste ud af ærmet, når du møder modstand i et møde, en workshop eller en konference.
Det første værktøj er ‘modstandsbarometeret’. Det er et barometer, som hjælper dig til at identificere, hvor på skalaen den modstand, du oplever, egentlig befinder sig.
Den venstre del af barometeret handler om almindelige støj og de almindelige forstyrrelser, som vi støder på i løbet af en travl hverdag eller i en gruppe. Det er her den naturlige friktion, som nævnt ovenfor, bor.
Den højre del af barometeret handler til gengæld om graden af modstand mod jeres projekt, den nye forandring eller den beslutning, der skal tages. Denne del er noget sværere at håndtere end den venstre del, fordi der er noget andet på spil for deltagerne…
Niveau 1 - Manglende energi
Dybe suk og passivt kropssprog, måske endda et gab her og der. På dette niveau handler det simpelthen bare om, at deltagerne ikke har energi. De kan være drænet efter en lang og hektisk arbejdsdag. Det kan være uafsluttede opgaver, der summer i deres baghoved, sammen med nye opgaver, som venter på at blive sat i gang. Og det tærer på energiniveauet.
Niveau 2 - Manglende fokus
På dette niveau finder du måske masser af energi i rummet, men knap så meget koncentration og fokus. Energien flakker forvirret omkring i alle mulige retninger. Deltagerne kan have brug for lige at lande i det, I skal sammen, og få rettet deres opmærksomhed mod dagens emne. Spørgsmål som “hvad var det nu lige, vi var i gang med?” og “hvorfor er det vigtigt?” skal zoomes ind på.
Niveau 3 - Gruppen er ude af balance
Her foregår der et eller andet i gruppens dynamik, som fjerner fokus fra det, som er vigtigt. Det er vanskeligt for gruppen at være sammen om opgaven. Her kan du opleve alt fra individuelle behov for at markere sig, til små statuskampe mellem deltagerne. Gruppens fokus er rettet med deres indbyrdes relation, og ikke det, I skal i gang med. Det kan også være at gruppen har svært ved at være alvorlig, og hellere vil have det hyggeligt og joke med hinanden. Måske fordi emnet er svært, eller fordi de er vant til den humoristiske kommunikation.
Niveau 4 - Rationel og kognitiv modstand
Her handler det enten om at deltagerne simpelthen ikke har forstået, hvad opgaven er, eller er skeptiske overfor det. Det kan være på grund af manglende information om processen – eller en overload af information. Projektet kan virke så utroligt logisk for dig som facilitator og din opdragsgiver, at I har glemt at overveje, at andre også skal kunne følge med. Deltagerne kan have en helt anden fortolkning af opgaven end jer. Det vil sige: der er brug for afklaring.
Niveau 5 - Modstand af følelsesmæssig karakter
Deltagerne forstår ganske udmærket, hvad sagen handler om, og hvad meningen er. Men af forskellige årsager bryder de sig ikke om det. Dette er en lidt dybere og mere alvorlig modstand. Deltagernes indre alarmklokker bimler og bamler. Det, deltagerne ikke bryder sig om, er ofte instinktivt og ubevidst. Det er sjældent klart formuleret, og sjældent tydeligt for dem selv. Deltagerne kan føle sig truet på deres status, kompetencer, relationer eller noget andet, som står dem nært. Hvorvidt truslen er reel eller blot oplevet, er egentlig ligemeget – de mærker stadig nervøsitet, usikkerhed eller aggressivitet.
Niveau 6 - Manglende tillid
Dette niveau er ikke for sjov. Faktisk, så er det ret alvorligt. Her handler det nemlig om en grundlæggende mangel på tillid: Tillid til dig og det, du repræsenterer. Til ledelsen. Til organisationen. Her kan en facilitator virkelig blive udfordret. Fordi alt du siger og gør, vil med stor sandsynlighed blive tolket i lyset af den manglende tillid. Du kan opleve, at du taber gruppen og at det er meget svært at skabe et rum, hvor I kan nå det resultat, I gerne skulle nå.
Det handler sjældent om dig som person. Ofte handler mistilliden om det, du repræsenterer eller deltagernes egne (dårlige) tidligere erfaringer, du på en eller anden måde får aktiveret, måske med din rolle, dit sprog eller din adfærd.
Så før du reagerer på modstanden – forsøg at forstå hvilket niveau den ligger på. I bogen Tag teten giver vi konkrete råd til, hvad du kan gøre på de forskellige niveauer.
Men som lovet… her kommer det andet værktøj. Det hedder ‘I do art’ og det er velegnet til at forebygge modstand, simpelthen fordi det sikrer transparens og ‘ordentlighed’ i processen.
Det virker ikke på modstandsniveau 6 – og kun delvist på niveau 5, – fordi det naturligvis ikke kan (eller skal) trylle den bekymring, der bunder i skepsis og bekymring væk.
Men det er værktøj, som du kan bruge til at slå intentionen, det ønskede resultat, dagsordenen, roller/regler og tidsplanen helt fast for deltagerne. Det giver tryghed i processen, og det kan være godt givet ud, når nu alt andet kan virke nyt og ukendt – eller truende.
‘I do art’ er et akronym for 5 punkter…
I = Intention – Hvad er jeres formål og intention med processen?
DO = Desired Outcome – Hvad skal være den konkrete leverance eller resultat af jeres møde?
A = Agenda – Hvad er dagsordenen?
R = Roles/Rules – Hvem har hvilke roller på mødet? Altså – hvem tager beslutninger? Hvem faciliterer? Og hvad er jeres fælles spilleregler under mødet? Altså – aftaler I f.eks. at alle slukker mobilen/computeren under mødet? Skal talerækken styres?
T = Time – Hvor lang tid skal I arbejde med de enkelte punkter?
Det kan være en god idé at gennemgå ‘I do art’ i fællesskab. Så sikrer du, at alle er på samme side af sagen, og minimerer dermed risikoen for misforståelser, samt at deltagernes forventninger er helt i hegnet i forhold til, hvad I skal opnå sammen. Du kommer altså nogle af modstandsniveauerne i forkøbet! Amen, det er jo genialt! 😝
Næste gang du sidder i et møde, og stemningen er max-presset – så husk ‘modstandsbarometeret’ og ‘I do art’.
PS. ‘Modstandsbarometeret’ er inspireret af Rick Maurer, som har skrevet bogen ‘Beyond the Wall of Resistance’. Vaaarm anbefaling herfra, hvis du får lyst til at dykke dybere ned i emnet.