Playmaker: Mette Ullersted

Diskussioner kan foregå på mindst fire forskellige niveauer. Her kommer de:

Diskussion på praksisplanet

Hvis mødet f.eks. handler om at udvikle et nye initiativ, en arbejdsgang eller et nyt arrangement, så er der sikkert nogle at mødedeltagerne, som taler mest om den praktiske afvikling: Hvem gør hvad, i hvilken rækkefølge og hvor?

Diskussion på idéplanet

Andre taler ikke om de konkrete detaljer, men vil helst fokusere på mere overordnet om konceptet, principper, bagvedliggende overvejelser og den bærende idé.

Diskussion på metaplanet

Nogle, som ønsker at diskutere, hvem der har taget beslutningen, hvem der har udformet projektet, hvem der har tilrettelagt aktiviteten. Denne diskussion handler mere om magt og indflydelse end om selve arbejdsgangen eller arrangementet. Den dukker ofte op i organisationer med en meget demokratisk kultur og kan komme til at fylde meget på et møde, selv om deltagerne ikke kan påvirke beslutningen. Og det er i mine øjne spild af tid…

Diskussion om metaplanet

Og nogle gange løfter diskussionen sig endnu højere op, hvor det handler om, hvem der har besluttet og givet mandat til dem, der har udformet og vedtaget aktiviteten… Meta med meta på.

Løsning: afslut irrelevante diskussioner

Under alle omstændigheder, så kommer disse fire grupper kommer nemt til at tale forbi hinanden og kæmpe om hvad man egentligt skal tale om.

De diskussioner, som ikke har noget formål på mødet, skal afsluttes… Afsluttes på en en ret tydelig måde, hvor deltagerne samtidigt ikke bliver sure, føler sig trådt på eller talt ned til.

Og så må man eventuelt tale om magtstrukturer, medindflydelse og beslutningsprocesser på et andet møde – hvor det er på dagsordnen, og det ikke handler om at udvikle et konkret initiativ, et projekt eller et arrangement

Der er en facilitators opgave at styre diskussionen – at sørge for at man kommer til at tale om det rigtige…

Din redning: beslutningsstigen

Og det er nogle gange svært.. Derfor har jeg lavet et værktøj som hjælper facilitatoren med at holde diskussionen på sporet: Beslutningsstigen.

Værktøjet illustrerer nogle af de forskellige niveauer man kan tale på, og gør det nemmere for facilitatoren at afbryde, lukke eller udsætte diskussioner, som ikke skal tages på dette møde – og gør det nemmere for deltagerne at ‘disciplinere’ hinanden og sammen tale om det rigtige.

Tjek det ud: 90 sekunders Mette-tegner-og-fortæller.. og hvis du vil ha mere.. ja, så må du ringe 😉

Ring, skriv, send en nødraket...

Ring til os på
40 55 74 64
Skriv til os på
mail@playmakers.dk
DSCF9607

Gør som 3.500 andre

Få insider-tips og værktøjer fra erfarne facilitatorer

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Værsgo!

Tilmeld dig her. Så har du min yndlings-energizer i indbakke om 3 minutter

...og en video om hvordan du bruger værktøjet.

Du tilmelder dig samtidigt til mit nyhedsbrev, som jeg sender ca 10 gange årligt + når der er særlige tilbud.
Du accepterer samtidigt min privatlivspolitik og du kan afmelde dig til enhver tid i bunden af nyhedsbrevet.
Privatlivspolitik

kompetencebingo-plade-2 copy