Lær at tegne mennesker og processer
Her får du en introduktion til grafisk facilitering
Playmaker: Mette Ullersted
I videoen herunder fortæller jeg hvad Playmakers’ kursus i Grafisk facilitering basic indeholder.
Jeg gennemgår simpelthen, hvad alle de tre moduler og i alt 12 videoer går ud på, så du får et indtryk af de mest grundlæggende figurer og teknikker.
Dem, du skal bruge og kunne beherske, hvis du vil i gang med at bruge grafisk facilitering – enten i din formidling eller undervisning eller til dine møder eller din coaching og rådgivning.
På kurset lærer du
- at tegne mennesker – alene og i grupper
- at skrive pænt! Og skrive skilte
- at tegne processer og forløb med pile
- at tegne energi og bevægelse
- at tegne skygger
- at tegne flere slags mennesker
- med personlighed og følelser
Jeg håber du har fået lyst til at komme i gang med grafisk facilitering. Det er sådan en fed måde at få engagement og fælles fokus på møderne!
Hej, jeg hedder Mette Ullersted og jeg er grafisk facilitator. Jeg vil fortælle dig, hvad Basis kurset handler om og hvad det indeholder. Det lærer dig nemlig de mest grundlæggende figurer og teknikker som du skal bruge og kunne beherske, hvis du skal være rigtig god til at bruge grafisk facilitering – enten i din formidling eller undervisning eller til dine møder eller din coaching og rådgivning. Eller i hvilken sammenhæng du nu bruger grafisk facilitering.
Basis kurset består af 3 moduler og i alt er der 12 videolektioner i det. Igennem det kommer du til at lære alle de mest grundlæggende ting du skal, for at kunne bruge grafisk facilitering.
Vi starter med de helt grundlæggende figurer. Hvis du kan tegne dem her, så kan du tegne hvad som helst. Så det her er grundtræningen, også til dig der ikke har tegnet længe kan starte med her. Hvis du har tegnet tidligere og faktisk er vant til at tegne, kan du med fordel tænke på det her som den grundtræning.
Altså den der meget basisorienterede træning man er nød til at vende tilbage til engang imellem, for at sikre sig, at det man laver ser godt ud. Så grundlæggende figurer starter vi med.
Lær at tegne mennesker og grupper
Så går vi videre til mennesket. For mennesket er en af vigtigste ikoner, når man arbejder med grafisk facilitering. Hver eneste gang man tegner et menneske, er det nemmere for deltagerene at identificere sig med det der sker oppe på din poster, flipchart eller hvad du tegner på.
Så det er både det individuelle menneske, men det er også især grupperne, for vi har meget ofte brug for at tegne en gruppe. Gruppemedarbejdere, gruppeborgere, gruppekunder, gruppe-et-eller-andet-andet. Og ofte bruger man i grafisk facilitering, at tegne sådan en platform, så man skrive nedenfor neden, hvem er det her.
Så det øver vi en hel del, så den sidder godt i hånden, og du ikke skal tænke så meget over den når du laver den fremover.
Lær at skrive pænt på whiteboard eller tavle
Så skal vi arbejde med tekst – hvordan skriver man pænt? Hvordan skriver man letlæseligt? Måske endda lækkert. Det er der nogle meget enkle tricks til. Så det skal vi øve.
Og så skal vi arbejde med tankebobler og talebobler, fordi hver eneste gang man sætter noget ind i en taleboble, så giver man i virkeligheden det udsagn en afsender. Her er det de to ansigter der siger noget. Det gør ting meget mere interessante at se på. Så det skal vi arbejde lidt med. Plus talebobler og tankebobler siger noget om, hvordan vi siger det – siger vi det vredt, siger vi det kærligt, siger vi det blødt, siger vi det meget kontant osv. Det siger taleboblerne noget om.
Så går vi over til modul to, og det starter med en lektion omkring skilte. For skilte er også med til at gøre en lidt kedelig overskift meget mere interessant at se på. Og det kan være med til at rammesætte hvor er vi henne, hvad arbejder vi med, hvad handler det her om osv. Så skilte er fine at kunne.
Så er der en lektion der handler om pile og processer. Pile er uundværlige, fordi vi meget tit illustrere vores processer eller forløb med firkanter og pile. Så pile er gode at kunne, og det er dejligt at kunne tegne en pæn pil, der er rimelig lige, hvis det er det den skal være.
Men derudover gennemgår jeg også, hvordan du lærer at illustrere en proces på lidt andre måder. F.eks. ved at tegne veje eller stier i mellem nogle forskellige punkter på et stykke papir. Og få lavet de her bløde procesruter.
Så er der lektion 3 som handler om farver. Hvordan bruger man farver, så det kommer til at se godt ud. Så det highlighter det det skal, men samtidig ikke bliver en stor farvelade. Det gennemgår vi i lektion 3
Lær at tegne effekter og skygger
I lektion 4 handler det om effekter. Hvordan er det man signalere energi, eller bevægelse, eller opmærksomhed et særligt sted hen på sin tegning. Og også skygger. Hvordan ligger man skygger på en nem måde? For skygger er lige det der gør, at det ser ekstra godt ud. Og nogle gange gør de skygger, at det bliver lidt nemmere, eller man motivere de deltagere eller dem man arbejder sammen til at hænge plakaten op efterfølgende, og det kan nogen gange være formålet i sig selv, fordi det er led i en større proces. Så skygger for at få det til at se godt, og for at få det til at blive hængende på væggen.
Tegn mennesker med følelser og giv dem personlighed
Så er der modul 3, hvor vi starter med lidt andre figurer. Vi har lært den første stjerne-manden, men I vil lære et par andre figurer. Krydsedulle-manden og kort-manden. Fordi de er rigtig gode, når man gerne vil tegne mennesker der bevæger sig, mennesker der gør et eller andet, mennesker der flytter sig. Der er de her meget mere velegnet end stjerne-manden er. Så dem viser jeg, de er ret enkle, når man bare lige får delt dem ned i nogle enkelte dele.
Og så viser jeg nogle figurer, som I kommer til at træne en masse. Nemlig mand-med-bukser og kvinde-i-kjole, for de er rigtig godt, hvis man gerne vil give sine mennesker personlighed. Hvis man genre vil signalere hvilken type. Dette er en mand med slips, og så får vi en helt masse associationer omkring, hvad er han for en type.
Så går vi over til mennesker med følelser. Hvordan er det man får tegnet et menneske der er ked af det, vred, glad, overrasket, frustreret eller hvad det nu kan være. Mennesker med følelser, og også lidt om hvordan man tegner børn.
Den sidste lektion i dette modul, handler om mennesker der gør noget. Altså mennesker der på vej et sted hen. Mennesker der præsentere, mennesker der taler, mennesker der tænker, mennesker der er på vej ud mod en åben dør. Taler sammen eller peger et bestemt sted hen. Så mennesker der gør noget.
Til aller sidste har jeg lavet en bonusvideo, hvor jeg fortæller lidt om, hvad det er for nogle materialer jeg har, som vil kunne hjælpe dig, hvis du gerne vil endnu mere med grafisk facilitering. Hvis du gerne vil have et ikon bibliotek hos dig eller hvis du gerne vil have et stort repertoire af forskellige værktøjer og ikoner. Det er hvad jeg fortæller om i bonusvideoen.