Playmaker: Mette Ullersted

Jeg forsager plenumdiskussioner og alt deres væsen

Og så alligevel ikke sådan helt og aldeles. I min Toolbox gør jeg meget ud af at fortælle, at man skal bruge plenumdiskussion meget, meget mindre, end man plejer at gøre. De er svære at styre, og man mister nemt folk undervejs. MEN. Når det så er sagt, så er der altså bare tidspunkter, de passer bedre ind end andre. Til store konferencer. Som et afbræk til alle øvelserne. Og så videre, og så videre. Men hvordan sikrer du dig, at diskussionen ikke løber af sporet?

Led dem ikke ind i fristelse

Ingen er tjent med impulsspeaks og diskussioner på afveje. Men som deltagere i en diskussion bliver vi nemt fristede: fanget af en side-diskussion, en detalje eller en decideret kæphest. Som facilitator er det dig, der har ansvaret for, at mødet eller workshoppen giver mest mulig værdi i forhold til målet. Og det er ikke nødvendigvis det samme som at alle har fået plads til at sige alt det, de havde lyst til. Det er dig, der skal stå i spidsen for, at flest mulige præsterer godt, og det betyder at du skal styre en diskussion, – ikke bare give ordet til de, der ønsker det. Du skal forudse hvilke indlæg, der kommer og venligt afvise dem, hvis de ikke er relevante.

Screen og udvælg

Når jeg styrer store spørgsmålsrunder f.eks. til et ekspertpanel eller som en opsamlingsdiskussion, gør jeg altid det, at jeg diskret – mens en anden deltager har ordet – sætter mig ned på hug og spørger de, der har markeret, om, hvad det er, de vil sige noget om – før de siger det. Hvis det ikke lige passer ind i det tema, vi snakker om, eller hvis vedkommende egentlig ikke har et spørgsmål – og det altså er spørgsmål, vi efterspørger – så afviser jeg indlægget og begrunder kort med hvorfor.

Reparer i pausen

Det kan folk godt blive irriteret eller stødte over, men som facilitator er det vigtigt at tage det ansvar. Til gengæld er det alfa omega at bruge pauserne på at reparere de relationer, der måske er blevet svækket. Spil ikke de sikre kort og gå hen og snak med dine fans. Opsøg hellere dem, du har afbrudt eller afvist. Tag en lille snak om noget helt andet. Spørg til maden, eller til transporten til arrangementet og ting i den dur. Altså helt almindelig menneskelig small talk, fordi det forbinder jer igen.

Kort sagt: Screen, udvælg, kassér – og gør så det hele godt igen.

Mangler du en konferencier?

Sådan en, der tør skære igennem, og som ved, hvordan man klinker skårene i pausen? Sådan én kan vi godt hjælpe dig med at finde ...

Ring til os på
40 55 74 64
Skriv til os på
mail@playmakers.dk
DSCF9607

Gør som 3.500 andre

Få insider-tips og værktøjer fra erfarne facilitatorer

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Værsgo!

Tilmeld dig her. Så har du min yndlings-energizer i indbakke om 3 minutter

...og en video om hvordan du bruger værktøjet.

Du tilmelder dig samtidigt til mit nyhedsbrev, som jeg sender ca 10 gange årligt + når der er særlige tilbud.
Du accepterer samtidigt min privatlivspolitik og du kan afmelde dig til enhver tid i bunden af nyhedsbrevet.
Privatlivspolitik

kompetencebingo-plade-2 copy