fbpx

Facilitering er som schweizerkniven for projektledere, proceskonsulenter, undervisere og andre, der står midt i komplekse processer. 

Det handler om at få mennesker til at samarbejde, skabe fremdrift og få alle med på holdet – uden at det føles som en pligt eller er manipulerende. 

Men hvad betyder det egentlig i praksis for de forskellige roller? Og hvorfor er det så vigtigt for dem at mestre kunsten. Faciliteringat få mennesker til at arbejde godt sammen?

Her er fem personer, der hver især har brug for at finpudse deres faciliteringskompetencer:

Derfor har Jonas, Camilla og Louise brug for at mestre facilitering

Louise illustration - facilitering

Louise

Den interne udviklingskonsulent

Louise står mellem chefer og medarbejdere, og oplever ofte, at hendes udviklingsinitiativer drukner i daglig drift og vanetænkning. “Vi plejer” og “Vi har ikke tid” er klart hendes største fjende. For at skabe engagement hos hendes deltagere har hun brug for at kunne facilitere på en måde, der både konsktruktivt bruger al den viden og erfaringen som ligger bagved og til grund for modstanden. Men også lykkes med at få andre perspektiver end det skeptiske og bekymrede  til at fylde i samtalerne. Men.. modstanden fra korslagte arme og rullende øjne dræner hende. Hun har både brug for værktøjer til at brænde igennem og metoder til at skabe ejerskab og ansvarsfølelse.  Grafisk facilitering kunne være et gennembrud for hende, da det giver et visuelt overblik, som kan være med til at engagere medarbejdere og stakeholders.

Camilla illustration

Camilla

Den selvstændige konsulent

Camilla er vant til at stå alene og sparre med sig selv. Hun søger altid nye metoder til at holde sin værktøjskasse skarp, så hun undgår at køre på autopilot med de samme metoder gang på gang. Hendes flip-over bliver flittigt brugt til at samle op og visualisere. Hun savner dog noget ekstra og ønsker at gøre det mere professionelt. For hende handler facilitering om at have et bredt repertoire af metoder, så hun kan ramme plet hver gang – uanset om det er et teammøde, en workshop eller et længerevarende projekt.

Jonas illustration - facilitering

Jonas

Projektlederen

Jonas oplever problemer med at skabe fremdrift i sine projekter. Mangel på engagement fra både styregruppen og projektgruppen går ham på og er frustrerende. Han kæmper især med online møder, der mangler energi. Han har brug for nogle faciliteringsmetoder, der kan skabe mere interaktion og liv på skærmen. Og samtidig sikre, at alle deltagerne har den samme forståelse af opgaven. For ham er facilitering nøglen til at skabe ejerskab i projektet, så mangel på prioritering fra styregruppen eller projektgruppen ikke strander projektet.

Som projektleder har han desuden brug for metoder, der kan navigere gennem interessekonflikter, så møder med forskellige parter og medspillere ikke går i hårdknude. For Jonas handler facilitering både om at være en god projektleder og en dygtig mødeleder, der kan håndtere uenigheder og vende det til konstruktiv fremdrift.

Julie illustration - facilitering

Julie

Den nyudklækkede mødeleder

Julie er ny i rollen som facilitator, og hun synes, det er svært at tage rummet og håndtere kollegaers modstand. Hun leder efter konkrete eksempler og inspiration til, hvordan hun kan være en mere naturlig autoritet, som brænder igennem med gennemslagskraft og samtidig sikrer, at alle bliver hørt. Facilitering for Julie handler om at skabe en god mødedynamik, hvor kollegaerne ikke føler sig trådt over tæerne, men hvor hun samtidig kan styre processen og sætte skub i sagerne.
Et særligt fokus for Julie er at få kendskab til værktøjer, som forhindrer at diskussionerne stikker af – eller kører i ring.

Maria illustration

Maria

Underviseren

Maria vil gerne facilitere læring, der skaber engagement og dynamik. Hun er dødtræt af ufokuserede gruppearbejder, der kører af sporet. Hun leder efter værktøjer til at sikre, at undervisningen bliver mere levende og relevant.
Hun brænder desuden for at undervise på forskellige måder, som tilgodeser deltagernes forskellige præferencer. Hun er særligt optaget af at få involveret deltagerne på en meningsfuld måde, fordi hun ved, at de fleste får et meget begrænset udbytte, hvis envejskommunikation fylder for meget og underviseren, der taler, forklarer og formidler det meste af tiden.

Facilitering er altså ikke bare et ekstra redskab – det er et afgørende håndværk for alle, der arbejder med mennesker.

Og især mennesker, der tit har ‘mødet’,  som deres vigtigste arena for samarbejde. Det handler om at få alle med – skabe ejerskab. Sikre fremdrift… Så uanset om du er en Louise, en Camilla, en Jonas, en Julie eller en Maria, kan facilitering løfte dine møder og processer og være både meningsfulde for den enkelte og værdiskabende for organisationen.

Kan du se dig selv eller dine kollegaer i noget af dette, er facilitatoruddannelsen garanteret noget for jer. Det gennemføres både forår og efterår.

Gør som 4.000 andre

Få insider-tips og værktøjer fra
erfarne facilitatorer

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik og accepterer samtidigt vores privatlivspolitik

Værsgo!

Tilmeld dig her. Så har du min yndlings-energizer i indbakke om 3 minutter

...og en video om hvordan du bruger værktøjet.

Du tilmelder dig samtidigt til mit nyhedsbrev, som jeg sender ca 10 gange årligt + når der er særlige tilbud.
Du accepterer samtidigt min privatlivspolitik og du kan afmelde dig til enhver tid i bunden af nyhedsbrevet.
Privatlivspolitik

kompetencebingo-plade-2 copy