De 10 nøglekompetencer du opnår gennem en facilitatoruddannelse
Opbyg dine facilitator-muskler
Som ethvert andet håndværk, er facilitering ikke noget, du bare kan læse dig til. Det skal trænes. Facilitator-musklerne skal opbygges, før man kan spille med dem! Og det kan opnås gennem en facilitatoruddannelse.
Det handler ikke kun om at designe og lede et møde eller en workshop, men om at få mennesker til at samarbejde, skabe fremdrift og opnå resultater. Når du tager en facilitatoruddannelse, lærer du at mestre en række kompetencer, der gør dig i stand til at facilitere processer på en måde, der skaber engagement, ejerskab og konkrete resultater.
Her har vi samlet de 10 aller-aller-mest centrale kompetencer, du opnår.
1. Procesdesign og navigering i komplekse situationer
At designe en proces er som at lægge en slagplan for en rejse. Du skal sikre, at alle dine medrejsende kommer fra A til B, og at alle nyder turen – altså, at der bliver skabt værdi undervejs. Det giver en facilitatoruddannelse dig værktøjerne til. Både når rejsen er kort og relativt simpel, som når du skal holde et møde, men også når det er den helt store jordomrejse, som når du står overfor en kompleks forandringsproces. Du lærer at tilpasse processen, så den matcher konteksten og deltagerne og sikrer, at der opnås resultater.
For f.eks. interne udviklings- eller organisationskonsulenter, er denne kompetence helt afgørende: Det er afgørende at have et arsenal af metoder, som tillader at processens design rammer plet – uden at man helt mister pusten over at skulle designe komplekse processer igen og igen.
2. Involvering og engagement
Det dér med at hæve lytte-og-deltagelsesniveauet kan være udfordrende. Men det er en af facilitatorens spidskompetencer. At skabe en samtale, hvor alle bliver hørt, og ikke kun dem, der kan fyre flest ord af pr. minut, kræver et engagerende miljø. Det får man teknikker til at mestre på en facilitatoruddannelse, så man kan involvere alle perspektiver.
Det skaber nemlig bedre resultater, både fordi en sag bliver belyst fra flere relevante perspektiver, og fordi det gør det nemmere at opbygge ejerskab og commitment til en beslutning. Hvis man er ny i facilitatorrollen, vil de konkrete teknikker være en hjælpende hånd, når man skal have hele gruppen med.
3. Skabelse af ejerskab i processer
Own it! Hvis man vil have en succesfuld proces, så skal deltagerne føle ejerskab og commitment over resultaterne. Når deltagerne aktivt bidrager til resultatet, føler de sig også ansvarlige for det videre forløb. Og resultatet bliver bedre. Netop derfor lærer man på facilitatoruddannelsen at skabe engagement og ejerskab. Det forbedrer det langsigtede resultat og skaber en større oplevelse af både ansvar og mening hos deltagerne.
4. Fremdrift og resultatorienteret facilitering
Hvis du oplever at dine projekter laver aaalt for langsomme fremskridt, så er det måske, fordi der er for meget tom snak. For mange rodede arbejdsgange og beslutningsveje. For mange dagsordner og interesser, der konkurrerer om opmærksomheden på det enkelte møde. Netop derfor er det en vigtig del af facilitering, at sikre at møder og processer ikke ender med for meget bla bla bla.
Der skal ‘være noget om snakken’, og på en facilitatoruddannelse lærer du at lede deltagerne med konkrete resultater, så der kommer fremdrift i processen. uanset om du er projektleder, konsulent, koordinator eller har en anden funktion, hvor du skal facilitere jeres fælles arbejde med en sag. Det gør man ved at bruge forskellige metoder, som skaber handling – så jeres aftaler og beslutninger bliver realiseret.
5. Konflikthåndtering og interesse-afstemning
Som facilitator er det din opgave at styre processen, også når der er modstridende interesser. De konflikter, som kan opstå ud af det, skal man kunne navigere i uden at ofre fremdriften. På en facilitatoruddannelse lærer man om teknikker til at håndtere konflikterne, så interessekonflikter ikke bliver fejet ind under gulvtæppet og modstand og bekymring over en ny forandring ikke bliver ignoreret, men i stedet taget alvorligt og håndteret sagligt og transparent.
6. Håndtering af modstand og gruppedynamikker
Der vil altid opstå modstand og konflikter, når mennesker arbejder sammen. Det er uundgåeligt og naturligt! På faciliteringsuddannelser lærer du teknikker til at identificere og håndtere forskellige typer modstand – og til at bruge modstanden, som ofte dækker over bekymring og ønsker om at levere et godt stykke arbejde, til at skabe et bedre resultat.
For en leder er det en vital kompetence, at kunne stå i modstandsfyldte rum uden at kæmpe, fryse eller flygte fra dem. Et nuanceret blik på, hvad modstand egentligt er og et rigt repertoire af teknikker til at arbejde i og med modstand er afgørende for konsulenter såvel som ledere.
7. Selvsikkerhed i facilitatorrollen
TRYGHED og FOKUS er nøgleord, når det kommer til det rum, som facilitatoren skal skabe. Deltagerne skal føle sig trygge i dine hænder og have tillid til, at du ikke taber dem på gulvet. Så behøver de ikke bekymre sig om processen, men i stedet kan koncentrere sig om det, I skal sammen.
Du skal altså indgyde ro og udstråle en naturligt balanceret autoritet, så deltagerne ikke er nervøse på dine vegne for, om du klarer opgaven. Facilitatoruddannelsen lærer dig at spille på alle dine udtryksmæssige tangenter og giver dig en opmærksomhed på dit eget udtryk, så du kan indtage rummet med ro og selvtillid.
8. En fleksibel værktøjskasse
Tag ikke fejl… Facilitering er ikke en hemmelig opskrift på løsninger til alle verdens problemer. Der findes simpelthen intet sæt værktøjer, som passer til alt. Men til gengæld, så giver en facilitatoruddannelsen dig et bredt repertoire af metoder, som du kan trække på, når du møder forskellige situationer. Du vil få kendskab til en række værktøjer, som du kan ryste ud af ærmet, når du har brug for lige det ekstra pift til et teammøde, en workshop eller en længerevarende proces. For f.eks. konsulenten kan det have stor værdi, når man gerne vil skræddersy løsninger til sine kunder.
9. Grafisk facilitering
Hvis du vil skabe overblik og engagement, er grafisk facilitering the way to go. Nogle budskaber går bedst ind uden ord, så hvis man i stedet taler et visuelt sprog, kan man virkelig mærke gennemslagskraften. Ved at bruge visuelle værktøjer som skabeloner, diagrammer og tegninger kan du hjælpe deltagerne med at forstå komplekse idéer og skabe fælles forståelse.
Alt det lærer du på facilitatoruddanelsen. Man når nye højder, når man anvender grafisk facilitering, fordi det bryder igennem vanetænkning og engagerer deltagerne på en helt anden måde, end de er vant til.
10. Online facilitering
For mange af os er online møder blevet en fast del af hverdagens program – så det er afgørende at kunne facilitere og afvikle dem effektivt. Mange kan have udfordringer med energiniveauet i online møder. Lad os være ærlige, man sygner næsten helt hen bare ved tanken… Derfor skal der især skabes interaktion og liv på onlinemøder. En facilitatoruddannelse giver dig værktøjerne til at skabe gode online møder, hvor deltagerne er aktive og med dig – hele vejen igennem. Du lærer at bruge teknologier og teknikker, som involverer deltagerne. Også selvom de sidder bag en skærm.
De kompetencer, der er nævnt her, rækker faktisk langt ud over mødelokalet. De kan anvendes i enhver proces. Det er det, som en facilitatoruddannelse kan give dig, udover bare værktøjer og metoder. Du lærer at skabe engagement, ejerskab og fremdrift, hvor end du bevæger dig. De 10 nøglekompetencer hjælper dig med at navigere i udfordrende og komplekse situationer og samtidig sikre, at dine processer fører til konkrete resultater.
Du er måske en erfaren leder eller helt ny i facilitatorrollen – men uanset, så vil en facilitatoruddannelse styrke din evne til at skabe energifyldte, effektive og målrettede processer.
At skabe værdifulde samarbejder.
At skabe nye veje fremad – de gamle er fuldstændig nedtrådte.
Du vil lære, hvordan du kan blive katalysator for fremtidens samarbejde – så, kom med!